Een miskoop is zo gedaan

nov 17, 2020

Herken je dat? Het grote vreugdegevoel als je die broek in de winkel ziet die helemaal bij je past? De grote ogen die je op zet, het stokken van je adem en het verrijkte gevoel van een nieuwe vangst. Het is net als jagen. Je ziet het, je wilt het, je haalt het binnen en de overwinning heerst! Je vliegt vervolgens naar de paskamer, trekt hem aan en nee.. Het geeft niet het effect dat je wenst. Hij knelt bij je benen en zit losjes aan de bovenkant. Een maat groter of een maat kleiner zijn geen optie, maar boeien denk je! “ik wil hem.. dus ik krijg hem” en je loopt naar de kassa. Je rekent af en gaat richting de volgende winkel. Ondertussen denk je na over hoe je hem gaat stylen? Je gaat de items in je kast na en probeert de combinaties in je hoofd te maken, maar eigenlijk heb je niet echt iets om er boven aan te trekken.

Je loopt een andere winkel in en jawel! Daar hangt een shirt dat perfect bij de broek past! Prachtig! Je bent verliefd! Hij staat ook nog eens geweldig op de paspop met een rok. “Die rok is eigenlijk ook wel geweldig”. Je bedenkt je dat je het shirt vaker aan kan dan alleen met je nieuwe broek, als je de rok ook aanschaft. Je loopt naar het rek waar beide items hangen en koopt het zonder te passen. “Als het goed staat op de pop, dan staat het goed bij mij”.

“Yes, 3 nieuwe kledingstukken rijker! Wat een fijn gevoel! Ik zie er fashionable uit en ik voel me goed.”

De volgende dag ruk je de labels van de nieuw gekochte items en trekt de blouse en broek aan. Shit, het shirt had toch een maat groter gemoeten. ‘Hmm.. ik lijk toch een beetje bleek met deze kleur aan.. Maakt niet uit! Mijn outfit is zooo trendy!’

Je vertrekt richting je werk en terwijl je in de auto zit, voel je het al een beetje knellen. Je blijft trekken en plukken aan de kleding, maar het werkt niet echt mee. De broek zit in je naad, het shirt in je oksel. “Niet echt een prettig gevoel dit”. Naar mate de tijd verstrijkt word je minder enthousiast.

Op het werk hebben ze ook al niets over je nieuwe outfit gezegd. “Deze outfit staat toch overal in de modebladen en alle influencers hebben toch ongeveer hetzelfde aan?” Het vreugde gevoel van gisteren zakt steeds meer weg. Na een halve dag op je bureaustoel gezeten te hebben ben je er klaar mee. Thuis gaat de broek in de kast, waarna hij nooit meer wordt aangetrokken. Een vriendin vindt het shirt nog wel leuk, dus die wordt aan haar gegeven.

Daar gaat je geld, je vreugdegevoel, je visualisatie van een prachtige look waarmee je iedereen zijn hart steelt en het enige wat overblijft is onvrede over jezelf. Dat je er weer in bent gestonken en niet hebt geleerd van de vorige keren.

Veel vrouwen overkomt het dat ze miskopen doen. Alleen het feit al dat 30% van de daadwerkelijke kledingkast wordt gedragen zegt hierover genoeg. Vaak grijpen we toch naar dezelfde items in de kast. De gemiddelde Nederlander koopt nu jaarlijks 46 stukken kleding en doet er 40 weg. In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. 52 items van 173 worden daadwerkelijk gedragen. Dit zijn sterke cijfers waar we zeker wat aan kunnen doen.

Ik wil je hieronder graag vijf tips geven om miskopen te voorkomen.

  1. Wanneer je in een winkel staat en het vreugdegevoel van herkenning, enthousiasme en het positieve gevoel overrompelt je, sta dan eens stil bij het feit of je het item wel echt kunt gebruiken. Heb je het nodig? Misschien heb je het geld er voor over en kun je het makkelijk betalen, maar je kunt met het geld ook andere leuke dingen doen. Dus voordat je het koopt; loop dan een rondje door de stad of slaap er een nachtje over en kijk of je er na een tijdje nog steeds over na denkt of dat het een impulsieve aankoop is en al snel is vergeten.
  2. Kun je het item vaker dan 30 keer dragen? 30 keer?! Zul je denken “dat is super veel”. Dat lijkt zo, maar het is een goede maatstaf om na te gaan of je dit item wel echt kunt gebruiken. Kun je het vaker combineren met andere items in de kast of moet je er speciaal weer nieuwe items voor kopen die er beter bij passen. Als dat zo is; koop het niet, want dan wordt het een project en je wilt geen project van je kleding. Koop dan liever een herinnering, zoals een reis naar een land waar je al heel lang naar toe wilt.
  3. Trends zijn leuk, maar vaak niet lang houdbaar. Ze gaan meestal maar een maand of twee mee en daarna is het alweer voorbij met de hype. Probeer het inkopen van trenditems te beperken. Zo help je het milieu mee, aangezien de meeste winkels die trenditems verkopen, alleen maar bezig zijn met verkoop en niet naar het milieu kijkt.
  4. Houd overzicht in je kast. Ruim je garderobe regelmatig op, zodat je weet wat je in je kast hebt liggen en niet het risico loopt om bijna hetzelfde item aan te schaffen. Op deze manier kun jij de items in je kast makkelijker afgaan als een lijstje in je hoofd, om vooraf te bepalen of je het item dat je zo graag wilt hebben goed kunt combineren met de items die je al in je kast hebt liggen.
  5. Ga bij jezelf na waarom je zo van shoppen houdt. Als we van binnenuit geen goede gevoelens krijgen, dan proberen we ze door middel van externe middelen te creëren. Kopen in het algemeen is voor 95% een emotioneel proces. Hoe zit dat bij jou? Shop je vanwege het gevoel dat het bij je oproept of omdat je echt iets nodig hebt? Als we op zoek gaan naar iets aan materie om ons goed te voelen over onszelf, zonder dat we bij onszelf naar binnen kijken, dan zijn we bezig om een vervangingsmiddel voor onze gevoelens te plaatsen. Dit kan makkelijk leiden tot patronen in het kopen van producten die we helemaal niet nodig hebben, zodat we de confrontatie met onszelf niet aan hoeven te gaan. En dus ook niet bewust worden van onze gevoelens, gedachten en emoties. Het enige dat we in stand houden is het wegstoppen ervan in plaats van het aan te kijken.

Blog

Meer tips & adviezen lezen?

Shoppen in Maastricht! Een shopblog.

Shoppen in Maastricht! Een shopblog.

Maastricht je was me het stadje wel! Wauw wat een heerlijke plek om twee dagen te zijn met mijn lieve vriend en samen op avontuur te mogen om alles te verkennen. Ik heb een shopblog geschreven over deze stad omdat ik zelf merkte dat ik weinig tips mijn richting op...

Hoe stel jij jouw kerstoutfit samen? 5 tips!

Hoe stel jij jouw kerstoutfit samen? 5 tips!

ééHet is bijna kerst! Ik verheug me er op. Lekker eten, goed gezelschap, kerstversiering en prachtige outfits. I love it! Met kerst maak ik er altijd een (extra) feestje van. Ik kleed me mooi aan, doe mijn make-up en haar en dan….. Nee, ik ben geen partyanimal, dus...

Jouw persoonlijke stijl ontwikkelt zich door zelfliefde

Jouw persoonlijke stijl ontwikkelt zich door zelfliefde

Zelfliefde is een term die je tegenwoordig om de oren vliegt. In deze blog ga ik er dieper op in. Ik beschrijf wat zelfliefde voor mij betekent en hoe je ervoor kan zorgen dat jij je eigen persoonlijke stijl ermee ontwikkelt. De betekenis van het woord zelfliefde...

Een miskoop is zo gedaan

Een miskoop is zo gedaan

Herken je dat? Het grote vreugdegevoel als je die broek in de winkel ziet die helemaal bij je past? De grote ogen die je op zet, het stokken van je adem en het verrijkte gevoel van een nieuwe vangst. Het is net als jagen. Je ziet het, je wilt het, je haalt het binnen...